Imatge de fons
Barcelona, Espanya

BARCELONA

Infermera responsable: Jordi Fernández Blanco

Entitat/organisme responsable: Direcció d’Atenció Primària Costa de Ponent (Institut Català de la Salut)


Informació del projecte

INFADIMED és un programa dut a terme per infermeres d’atenció primària que promou la dieta mediterrània entre els alumnes d’educació infantil i primària amb l’objectiu de donar eines als nens perquè puguin decidir què és més beneficiós per a la seva salut. A diferència d’altres programes d’educació nutricional, INFADIMED ha utilitzat un canal transmissor innovador en aquest tipus d’intervenció: ha creat una sèrie de dibuixos animats amb un personatge central que és l’encarregat d’explicar als nens els beneficis d’un estil de vida saludable, el Capità Vitamines, el nou superheroi dels nens.

En els tres anys que va durar el programa pilot es van crear 24 capítols, 6 capítols per curs, des dels 3 fins als 9 anys. Un total de 319 escolars repartits en quatre escoles d’entre 3 i 7 anys van conformar el grup d’intervenció INFADIMED i un total de 880 nens van conformar el grup control. La prevalença d’excés de pes infantil (sobrepès + obesitat) a Vilafranca del Penedès a l’inici de l’estudi era del 21.9%. En separar la població intervinguda, es va obtenir un grup control amb una prevalença del 20.8% d’excés de pes i un grup intervenció amb una prevalença del 22.9%. En finalitzar el programa, tres anys després, el grup control va augmentar la prevalença del sobrepès infantil en 8.4 punts (percentatge final: 29.2%), mentre que el grup intervenció va descendir 6.3 punts (percentatge final: 16.6%).

El programa no només ha incidit positivament en la prevalença del sobrepès infantil, si no que també ha ajudat a modificar saludablement els hàbits alimentaris entre els participants. El consum de fruites i vegetals ha augmentat de manera considerable. A l’inici del programa, un 83.7% de la població referia consumir una peça de fruita al dia, aconseguint el 90.6% en finalitzar el programa. L’increment en el consum de la segona ració de fruita al dia va ser major: del 32.0% de l’inici es va passar al 72.1% final. No va obtenir unes xifres tan elevades el consum de verdures, encara que sí van ser molt positives, del 22.6% al 50.5% en el cas de la segona ració de vegetals frescos o cuinats. També va ser significant l’augment en el consum de fruits secs. A l’inici del programa, el 23.8% dels alumnes participants asseguraven consumir fruits secs de 2 a 3 vegades a la setmana. Aquesta xifra va augmentar quasi 20 punts, fins a situar-se en un 43.3% al finalitzar l’estudi. El consell sobre el control en el consum d’aliments superflus va tenir efectes positius, doncs el consum de brioixeria industrial per esmorzar i el consum diari de dolços i caramels entre la població INFADIMED va descendir gairebé un 50% respecte a l’inici de la intervenció.

 

Programa INFADIMED Escoles

 

Barcelona, Espanya

Com arribar
Perfils socials
No té permís per a registrar

enllaç de restabliment de contrasenya serà enviada al seu correu electrònic